PERUSKIVEN MUURAUKSESTA KUNNAN SYDÄMEKSI

Yleinen

Kirjoitus julkaistu Turun Seutusanomissa 31.5.2018

Maskun kunta on tehnyt historiallisen ison päätöksen rakentaa uusi koulu. Toivoakseni koulun aktiivinen käyttö tulevaisuudessa tulee tukemaan kunnanvaltuustomme tekemää päätöstä oikeaksi. Onhan kyseessä sentään kuntamme yksi isoimmista ja kalleimmista hankkeista vuosiin.

Rakentamispäätös ei suinkaan ollut ysinkertainen ja yksimielinen. Vuonna 2015 vanhassa Kurittulan koulussa havaittiin sisäilmaongelmia, jonka jälkeen me kuntapäättäjät arvioimme vanhan koulun purkamista tai korjaamista. Näinhän muuallakin Suomessa tällä hetkellä pohditaan. Kunnanvaltuustomme käsitteli huhtikuussa 2016 koulua koskevia suunnitelmia, mutta tuolloin asia palautettiin kunnanhallitukselle uudelleen valmisteluun. Liikuntaharrastajien aktiivinen vaikuttaminen meihin valtuutettuihin auttoi ja toivelistalle lisättiin isompi liikuntasali sekä vaihtoehto, rakennettavaksi vanhan koulun tilalle.

Kunnanvaltuuston huhtikuinen päätös ei syntynyt yksimielisesti. Sekä koulun sijainnista että liikuntasalin koosta äänestettiin. Lopputulemana on nyt nähtävä rakennustyömaa, jossa katto on saavuttanut jo korkeutensa. Vanha koulu purettiin loppuvuodesta 2016. Uusi kunnanvaltuustomme hyväksyi ensimmäisessä kokouksessaan 5.6.2017 koulun uudet suunnitelmat sekä urakkatarjousten pisteytysjärjestelmän. Urakkasopimus allekirjoitettiin 8.9.2017.

Nyt tehtävään 510 oppilaan moderniin kouluun ovat olleet vaikuttamassa aktiivisesti Maskun kunnan yhdistykset ja seurat, mutta myöskin vanha ja vuonna 2017 aloittanut uusi kunnanvaltuusto. Vaikka kuntalaisista ja koulun käyttäjistä saattaa tuntua siltä, että koulu rakentuu hitaasti, ei se todellisuudessa kuitenkaan sitä ole. Varsinaisesta päätöksestä viime kesäkuussa, on vajaa vuosi aikaa. Viime perjantaina koulun peruskiven muurausta oli todistamassa lukuisa joukko kutsuvieraita, koulun tulevia käyttäjiä sekä päätöksessä ja suunnittelussa mukana olleita tahoja.

Tämä kaikki ei olisi tapahtunut ilman kaikkien asiaan vaikuttavien osapuolien yhteistä tahtotilaa. Yhteistä tahtotilaa tarvitaan myös silloin, kun koulu syksyllä 2019 aloittaa toimintansa. Lukuisten harrastajien salivuorot varmasti aiheuttavat päänvaivaa sille, joka niitä myöntää. Modernit tilat kuitenkin mahdollistavat laajemmankin tilojen käytön jatkossa. Haaveissa on pitää koulussa ensimmäinen kunnanvaltuuston kokous ja mahdollisesti joitakin korkeasatasoisia konserttejakin. Kuka tietää, kun koulu on kunnolla tehty, kiinnostaa se toivottavasti mahdollisimman monia käyttäjäryhmiä, jotta tilojen suuri hintalappu saataisiin takaisin. Koulu on kunnan sydän ja kuntalaisia varten.

Maija Salo

puheenjohtaja

Maskun kunnanvaltuusto