Naapurikateutta päivystyksestä

Yleinen

Julkaistu Kaupunkiuutisissa 29.1.2015

Luin paikallislehdistä, että Naantali säilyttää omana toimintonaan osittain virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen. Terveyskeskuksessa on päivystys kiireellistä hoito tarvitseville arkisin klo 20.00 asti ja lauantaisin klo 9.00-14.00. Muina aikoina potilaat hoidetaan TYKSin tiloissa Turussa.
Tällä hetkellä tuollainen uutinen kuulostaa maskulaisen korvissa kadehdittavalta.
Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa siirryttiin vuoden 2014 alusta lähtien TYKSin yhteispäivystykseen kokonaisuudessaan virka-ajan jälkeen. Tämä tarkoittaa tavalliselle maskulaiselle sitä, että mikäli et ole työterveyshuollon piirissä sairaanhoidon osalta tai sinulla ei ole vakuutusta, joka kattaisi yksityisen hoidon palvelut, joudut käyttämään julkisen terveydenhoidon palveluja ja sen ehdoilla.

Yleensä pienten lasten korvakivut alkavat muuna kuin virka-aikana, siinä nukkumaanmenoaikaan tai jopa yöllä. Soitat yhteispäivystykseen ja neuvottelet sairaanhoitohenkilökunnan kanssa siitä onko kyse kiireellisestä tapauksesta vai ehtiikö tai voiko asian hoitaa seuraavana päivänä, virka-aikana. Jos pieni potilas viedään virka-aikana kunnan omaan terveyskeskukseen, joutuu toinen vanhemmista aika usein olemaan pois töistä. Tästä kaikki työnantajat eivät pidä.
Toinen esimerkki löytyy diabetespotilaasta, jonka täytyy säännöllisesti käydä jalkojaan hoidattamassa sairautensa vuoksi ja hoito tapahtuu paikallisessa terveyskeskuksessa. Potilas on varannut maanantaiaamuksi ensimmäisen mahdollisen hoitoajan, jotta ehtisi sen jälkeen vielä töihin. Valitettavasti potilas sairastuu viikonlopun aikana ja yrittää ilmoittaa siitä paikalliseen terveyskeskukseen peruakseen vuoronsa. Se ei onnistu, sillä yhteispäivystys ei hoida yksittäisten kuntien terveydenhoitoaikojen ajanvarausjärjestelmiä eikä paikalliselta terveysasemalta kukaan vastaa kuin virka-aikana. Terveysaseman järjestelmään ei ole luotu edes peruutusvaihtoehtoa, muuta kuin virka-aikana. Potilaalle lähetetään sakkomaksu kotiin peruuttamattomasta vuorosta.

Tämä edellä kerrottu on tapahtunut Perusturvakuntayhtymä Akselissa maskulaisille perheille viime vuoden aikana. Vuoden 2014 alusta lähtien siellä on oletettu, että me tavalliset kuntalaiset sairastumme vain virka-aikana
(klo 8.00-16.00). Näin ei useinkaan ole.
Voitte siis olla varmoja, että tällä hetkellä aika moni maskulainen, minä mukaan lukien, olemme naantalilaisille kateellisia heidän kaupunkinsa tarjoamista palveluista!

Maija Salo
Maskun kunnanvaltuusto
puheenjohtaja