Tapahtui valtuustossa kaudella 2013-2016

19.03. 2017

Maskussa on tällä valtuustokaudella ollut 43 valtuutettua, liittyen vuonna 2009 tehdyn kuntaliitoksen sopimukseen. Tulevan valtuustokauden valtuuston koko on äänestyspäätöksen jälkeen 35 valtuutettua. Se on 8 valtuutettua vähemmän kuin aiemmin, mutta ei kuitenkaan niin vähän, kuin mitä äänestyksen hävinneet valtuutetut esittivät eli 27 valtuutettua (16 valtuutettua vähemmän).

Me sosiaalidemokraatit kannatimme 35-jäsenistä valtuustoa mm. siksi, että pienimmilläkin puolueilla olisi mahdollisuus saada valtuustopaikkansa. Valtuuston koolla on merkitystä myös siksi, että se heijastaa suoraan kuntalaisten tahtotilaa siitä, mikä puolue edustaa kuntalaisia päätöksenteossa. Edellisisiä vaaleissa se oli kokoomus, joka sai 15 valtuutettua vaalien jälkeen. SDP:n valtuutettujen määrä oli 10.

Puolueen saama valtuustopaikka määrittelee myöskin puolueen saaman suhdeluvun kunnanhallituksessa ja lautakunnissa. Ei siis ole aivan sama kuinka suuri tai pieni valtuusto on.

Valtuustokauden yllättävin asia on se, miten vähän Maskun kunnan asukkaat ovat kiinnostuneet omia palvelujaan koskevasta päätöksenteosta. Uutena valtuutettuna olen huolestunut siitä, kuinka vähän asukkaita näkyy valtuuston kokouksissa, jotka ovat kuitenkin julkisia ja avoimia. Myös kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat julkisia ja näkyvissä kunnan sivuilla.

Kurittulan koulun rakentamishankkeen käsittelyä oli seuraamassa noin 10 henkilöä, joista suurin osa koulun henkilökuntaa. Muuten kokouksissa on keskimäärin 2-3 henkilöä paikallislehden toimittajan lisäksi. Emmekö kuntapäättäjinä ole onnistuneet tekemään paikallista päätöksentekoa tarpeeksi houkuttelevaksi vai mistä on kysymys?

Kulunut valtuustokausi jää mieleeni monen asukkaan arkeen vaikuttavasta asiasta, kuten esim; Valtiovarainministeriön kuntarakenneselvitykset ja niihin liittyvät päätöksenteot, jotka koskivat Maskun kunnan liittämistä Kustaviin, Taivassaloon tai Naantaliin.

Kurittulan ja muiden lähikoulujemme sisäilmaongelmat, enterokokkibakteeri juomavedessämme keväällä 2015, Sote-lainsäädännön käsittely Turun kaupunkiseudun kuntien kanssa, vesilaitoksemme yhtiöittäminen, valtatie 8:n valmistuminen ja Rivieran uuden yritysalueen lanseeraus sekä uuden kunnanjohtajan valinta.

Vähempikin olisi toki riittänyt. Istumalihaksilta on vaadittu paljon meiltä jokaiselta kuntapäättäjältä.

Voiko yksittäinen valtuutettu vaikuttaa itselle tärkeänä pitämissään asioissa? Mielestäni voi. Valtuutettu voi tehdä esim. valtuustoaloitteita joko yksin tai ryhmässä.

Tällä kaudella me sosiaalidemokraatit teimme valtuustoaloitteita mm; kanta-Maskun lenkkipolun/pururadan säilyttämiseksi lähialueen asukkaiden kuntoilu- ja virkistysalueena, koulukiusaamiseen liittyvien ohjeistuksien yhtenäistämiseksi Maskun kouluissa, nuorisotakuun toteuttamiseksi kunnassamme. Lisäksi teimme Perusturvakuntayhtymä Akselin sosiaalidemokraattien kanssa yhteisen aloitteen, jolla pyrittiin suuntaamaan resursseja oikein ja kohti parempaa palvelua mm. ehkäisevän lastensuojelutyöhön, lapsiperheiden kotipalveluun ja perheneuvolatoiminnan vakinaistamiseksi.

Yksittäinen valtuutettu voi tehdä yhteistyötä oman poliittisen ryhmän lisäksi muiden puolueiden, kunnan virkamiesten sekä kuntalaisten kanssa. Se antaa hyvät eväät tuoda omia näkemyksiään esille kokouksissa. Joskus tämä oma kantaa voittaa, joskus häviää. Parhaimmat päätökset ovat kuitenkin niitä, jotka on yhdessä sovittu kuntalaisten kannalta parhain päin. Näin toivon jatkossakin tehtävän.

 

Maija Salo

puheenjohtaja

Maskun kunnanvaltuusto

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista